31. Kadın Girişimci Buluşması Aydın’da gerçekleşti!
Türkiye `Kadın` Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Garanti Bankası’nın düzenlediği 31. `Kadın` Girişimci Buluşması, Aydın’da gerçekleştirdi. !
Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) 8 yıldır düzenlediği Kadın Girişimci Buluşmaları’nın 31. toplantısı, Aydın’da gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir yanındaki insanları yenilikçiliğe ve girişimciliğe davet etmek amacıyla kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nda hayata geçirilen etkinliğe, çok sayıda kişi katıldı.Toplantının konuşmacıları arasında; Garanti Bankası ve KAGİDER yöneticilerinin yanı sıra, deneyimli kadın profesyoneller de yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “2013 TÜİK verilerine göre, Avrupa Birliği ülkeleri arasında işgücüne katılan kadın oranı en düşük ülkeyiz. Örneğin, erkeklerin işgücüne katılımının en yüksek olduğu yaşlar 35-39, kadınlarda ise 25-29. Bu yaş aralıklarında işgücüne katılım oranı erkeklerde yüzde 95,4 iken, kadınlarda sadece yüzde 38,3. Rakamlar; özel sektör, devlet, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının bir kez daha durup düşünmesini gerektiriyor. Hepimiz biliyoruz ki; ancak tüm öğeleriyle birbirini tamamlayan, maddi ve manevi değerlerine sahip çıkan, uzlaşan, barışan ve birlikte üretip çoğalan toplumlar, uygarlıktan, gelişimden ve adaletten bahsedebiliyor; evrilerek dönüşebiliyor. Garanti olarak bu farkındalık ve inançla, kadınların ekonomiye katılımını ve girişimciliğini destekliyoruz. 2008’den bu yana KAGİDER’le birlikte gerçekleştirdiğimiz Kadın Girişimci Buluşmaları, bu kapsamda bir proje. Toplantılarla, girişimci kadınların vizyon ve bilgi dağarcığını genişletmesini, hem deneyimli profesyonellerle hem de birbirleriyle paylaşımda bulunmasını ve yeni ilişkiler geliştirmesini hedefliyoruz. 30. buluşmamızı Aydın’da yapmaktan, zengin altyapısı ve tarihi mirasıyla hayranlık uyandıran bir kentin insanlarıyla buluşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ise, “Kadın Girişimci Buluşmaları, KAGİDER ve Garanti Bankası işbirliğiyle 2008 yılından bu yana her coğrafi bölgeden 28 şehirde yaklaşık 6.000 kadın girişimciye ulaşmamızı sağladı. 142 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nda, bugün Aydın’ın misafiri olmaktan gurur ve heyecan duyuyoruz. 2013 TÜİK Hanehalkı İstatistik verilerine göre, temel işgücü göstergelerinde, içerisinde Aydın’ın yer aldığı bölgede işgücüne katılma oranı yüzde 56,2, istihdam oranı yüzde 52,3, işsizlik oranı ise yüzde 6,9’dur. Bölgede istihdamın sektörel dağılımına baktığımız zaman ise hizmet ve tarım sektörünün Aydın ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturduğunu görüyoruz. Hizmet sektöründe istihdam oranı yüzde 41,1, tarım sektöründe ise yüzde 39,8’dir. Ege Bölgesi'nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerden biri olan Aydın’da bu oranlar hiç şaşırtıcı değildir. Bu kadar çalışkan, bu kadar verimli bir şehirde kadın girişimciliğinin de büyüyeceğinden hiç şüphemiz yok” şeklinde konuştu.
Toplantının “Finansmana Erişim, Pazarlama ve Satış” başlıklı ilk paneli, Piramit Danışmanlık’tan Berrin Kuleli’nin “Geleneksel Pazarlama ve Satış Kanalları” konulu sunumuyla başladı. Ardından söz alan Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Bölümü Küçük İşletmeler Pazarlama Yöneticisi Selin Öz, Garanti’nin kadın girişimcilere yaklaşımını anlattı. Ardından söz alan Kredi Garanti Fonu A.Ş. Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, girişimcilerin kredi kullanırken yaşadığı teminat sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla Garanti Bankası ile imzalanan protokol kapsamında sundukları kefalet desteklerini aktardı. Oturum; Tarımsal Pazarlama platformunun kurucusu Tülin Akın’ın, “Rol Model” başlıklı sunumuyla son buldu. “Değişen Dünya Düzeninde Girişimcilik” başlıklı ikinci panelde ise DirectComm’dan Sanem Oktar Öğüt “İşinizi Büyütürken Dijital Pazarlama”, AveC Özsan Eğitim ve Danışmanlık’tan Ayşegül Özsan “İş Yaşam Dengesi” başlıklı birer konuşma yaptı. Oturumların sonunda, konukların soruları yanıtlandı.
MEHMET BARLAS
AYDIN