6.781 gösterim
58,46 viral puan

Güvenli domatesin hasadına başlandı!

“Güvenli Gıda Projesi” kapsamında tamamen biyolojik imkanlarla yetiştirilen güvenli domateslerin hasadına başlandı.!
ihabotihabot 22.11.2014 saat 11:16
  1. Mersin’in Erdemli İlçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü öncülüğünde 9 kuruluşun da destekleriyle hazırlanan “Güvenli Gıda Projesi” ile hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan ucuz maliyetle en sağlıklı ürünün yetiştirilmesi hedeflendi. Başarıyla tamamlanan üretim çalışması, bir dönem daha uzatılarak edinilen tecrübe ekonomik dengeler de dahil olmak üzere paydaşlara sunulacak.
    Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Bitki Sağlığı Bölüm Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Altan proje ve çalışmalarla ilgili bilgi vererek Üçtepe bölgesindeki domates serasında biyolojik üretimin ilk meyvelerinin hasadının yapıldığını söyledi.
    Altan, “Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Erdemli ilçesi Üçtepe Mahallesi’nde bulunan çiftçi serasında domates yetiştiriciliğinde insan sağlığına zararsız biyolojik üretim geliştirildi. Bitkilerdeki zararlılara karşı avcı böcek kullanıldı. Bitki beslemesinde ise toplam yetiştiricilik döneminde sadece bir kere deneme amaçlı klor ihtiva etmeyen kimyevi gübre kullanılmış olup, tamamı insan sağlığına zararsız, hatta insan sağlığında da kullanılan tatlı su yosunundan elde edilmiş Chlorella alg ihtiva eden mikrobiyal gübre kullanılmıştır” dedi.

    Bitkilerin üretim sürecinde bir süre korumasız bırakıldığını da dile getiren Altan, “Hasada 15 gün kala bitkiler zararlı ve hastalıklara karşı korumasız bırakıldı. Zararlılara karşı böceklerimiz mücadelesini sürdürdü. Buna rağmen tek bir hastalığın dışında herhangi bir sorun ortaya çıkmadı. Başka bir seradaki domates salkımında ki domateslerin farklı ebatlarda olduğu görülürken, araştırma yürüttüğümüz serada bitkinin salkımındaki domateslerin büyüklüğünün aynı olduğu gözlendi. Zaten bu çalışma ile aklımızda bulunan birçok sorunu da giderdik. Bu çalışmanın bir yetiştiricilik dönemi daha uzatılarak tam anlamı ile çözüm oluşturabilecek tüm yöntemleri çiftçilerimiz ile paylaşmak istiyoruz. Edinilen tecrübeleri kitap haline getirerek ekonomik dengeler de dahil olmak üzere bütün bilgileri paydaşlarımıza da sunacağız” diye konuştu.

    Yetiştirilen bu ürünleri tüketicilerin gönül rahatlığı ile tüketebileceği, bu üretim modelinin bölgede yaygınlaştırılması amacıyla çalışmaların sürdürüleceğini anlatan Altan, “Amacımız, örtü altı bitkisel üretimde insan sağlığına yönelik tehditleri ortadan kaldırmak veya mümkün olabildiğince en az seviyeye indirmektir. Aynı zamanda pazarlama sorunlarını da çözüp diğer üreticileri bu yönde üretim yapmaya teşvik etmektir. Bu çalışmalar sonucunda pazarlama ile ilgili kısmı proje destekçimiz Akdeniz İhracatçılar Birliği ile yapacağımız çalışmalar sonucu şekillendirip pazarlanma stratejilerinin oluşturulmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
    Hasada, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, seradaki üretimi gerçekleştiren çiftçi Şemsettin Uğuz ile projeye katkı sunan firma temsilcileri de katıldı.

    Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün yanı sıra projeye Akdeniz İhracatçılar Birliği, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı, Adana Biyolojik Mücadele Derneği, Denge Tarım Agrobest Grup, Koppert, Ekotar da destek veriyor.

    OKTAY İNCE
    MERSİN (İHA) -
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 2 gösterim

  • Toplam Viral: 12 gösterim
  • Toplam Seed: 116 gösterim
  • Toplam Direkt: 6.653 gösterim
  • Viral Puan: 58,46