5.468 gösterim
32,36 viral puan

İşte yazılım sektörünün ulaştığı ticaret hacmi!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bakanlığımız bünyesinde kurduğumuz bilişimci bilgi sisteminde 2013 yılı verilerinde şuanda yazılım sektörü ülkemizde yaklaşık 6.8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı” dedi.!
ihabotihabot 19.11.2014 saat 12:42
  1. Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi Çalıştayı’nın açılışı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık’ın katılımıyla Bilkent Otel’de gerçekleşti. Çalıştayda bir konuşma yapan Bakan Işık, eğer bu çağda iddianın sürdürülecekse, Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği o muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkılacaksa yazılıma gereken önemin ve değerin verilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Artık bu çağda yazılımın girmediği hiçbir alan yok. Her alanda yazılım artık olmazsa olmaz. Yazılımdaki göstereceğiniz başarı aslında diğer sektörlerdeki teknoloji düzeyini yükseltme noktasında da yine anahtar rol. Yazılımın çok büyük sermaye gerektirmemesi, kapital açısından söylüyorum elbette ki çok ciddi bir nitelikli insan kaynağı gerektiriyor ama Türkiye gibi tasarruf açığı olan bir ülkede çok büyük kapital gerektirmeden yapılabiliyor olması ve sürekli büyüyen bir pazar olması, çok büyük fabrika bantları, çok büyük lojistikler, alt yapı yatırımları gerektirmemesi aslında Türkiye’nin bu alanda nitelikli insan kaynağıyla çok kısa sürede çok ciddi mesafeler almasına da imkan sağlıyor” diye konuştu.

    Yazılımın bu çağda üretimin hiçbir alanında dışlanacak bir uygulama olmadığını bildiklerini kaydeden Bakan Işık, “Yazılımla ilgili farkındalığın oluşması ve yazılım konusundaki gerekliliği açısından da artık toplumda ciddi bir bilinç var. Artık çok şükür yazılım ihracatı dediğimiz zaman artık toplum ne olduğunu biliyor” dedi.

    90’lı yılların başında Türkiye ilk yazılımını yaptığında bir yazılım yapılıp yurtdışına gönderildiğini belirten Bakan Işık, 1 milyon dolarlık yazılımı yapanın başına neler geldiğini anlattı.

    “YAZILIM SEKTÖRÜ ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 6.8 MİLYAR DOLARLIK BİR TİCARET HACMİNE ULAŞTI”

    Bakan Işık, şuanda Türkiye’de yazılımın yüzde 60-70 oranında katma değer sağladığını bildirerek, şunları kaydetti:

    “Bakanlığımız bünyesinde kurduğumuz bilişimci bilgi sisteminde 2013 yılı verilerinde şuanda yazılım sektörü ülkemizde yaklaşık 6.8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı. Şuanda bunlar bizim resmi verimiz. Şirket bilançolarına yansıyan yazılım ihracat rakamımız ise 690 milyon dolar seviyesinde. Türkiye gibi genç nüfusu ve potansiyeli yüksek bir ülkeye 690 milyon dolar yetmez. İnşallah 2023’te en az bu rakamı 10 milyar doların üzerine çıkarmak durumundayız. Şuanda yazılım sektörümüz sadece 70 bin kişilik nitelikli istihdam üretiyor. İstihdam edilen insanların aldığı ücretlerde Türkiye’de yazılım en yüksek ikinci sektör. Özellikle yazılım sektörünün faaliyet karlılığıysa, tüm sektörün faaliyet karlılığının neredeyse iki katı ve yüzde 8 buçuk. Bu yazılım sektörüne yatırım yapmanın hem ülke açısından hem de yatırım yapan açısından ne kadar önemli olduğunu bu rakamlar her yönüyle ortaya koyuyor.”

    “Artık en kısa zamanda en az enerjiyle en yüksek verimi, en iyi sonuçları nasıl alırız temel anlayışımız bu” diyen Işık, bunu başarmanın kolay olmadığını ve bunu başarmak için ihtiyaç duyulan şeyin ortak akıl olduğunu ifade etti.

    “ARTIK NANOTEKNOLOJİ STRATEJİ BELGESİ, BİYOTEKNOLOJİ STRATEJİ BELGESİ, KOBİ STRATEJİ BELGESİNİ, İLAÇ STRATEJİ BELGESİ GİBİ PEK ÇOK STRATEJİ BELGESİNİ HAZIRLADIK”

    Bakanlık olarak Türkiye’nin geleceğine yönelik alanlarda strateji belgeleri hazırladıklarına değinen Işık, “Stratejisi belgesi bir alanda sizin yol haritanızı belirliyor. Bir strateji belgesini hazırlamak o konunun tüm boyutlarını masaya yatırmakla mümkün. Tüm boyutlarını tartışmakla mümkün. Varacağınız hedeflerle sahip olduğunuz imkânları örtüştürmekle mümkün. Burada stratejisi belgesini hazırlamak bizim devlet geleneğimizde çok eski değil. Türkiye’nin zannediyorum ilk strateji belgelerinden birisi sanayi strateji belgesi. Artık nanoteknoloji strateji belgesi, biyoteknoloji strateji belgesi, KOBİ strateji belgesini, ilaç strateji belgesi gibi pek çok strateji belgesini hazırladık. Ne yaptık, yol haritamızı belirledik. Kamuda en hızlı yol almanın en etkin yollarından biri bu strateji belgeleri” ifadelerini kullandı.

    Çalıştayda 10’arlı gruplar halinde çok önemli tartışmalar yapılacağını ve tartışmalar sonucunda yazılımla ilgili fikirlerin ortaya çıkacağını, daha sonra ise pek çok çalışmanın daha yapılacağını belirten Bakan Işık, “Sonuçta üzerinde mutabık kalınan strateji, politika bileşen, hedef, eylem somut eylem olarak bir belge ortaya çıkacak. O belgeyi biz yetkili kurullarımızla görüşüp onayladıktan sonra o bizim artık yol haritamız olacak. Bu bizim son derece hızlı yol almamızı sağlayacak. Bu açıdan bugünkü çalıştayı çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 1 gösterim

  • Toplam Viral: 16 gösterim
  • Toplam Seed: 169 gösterim
  • Toplam Direkt: 5.283 gösterim
  • Viral Puan: 32,36