3.819 gösterim
34,41 viral puan

Palmiyeler sökülecek!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, 2006 yılında kapatılan Ordu Belediyesi tarafından tanesi 13 bin TL’den satın alınarak sahil kordonuna dikilen ancak 8 yıldır bir türlü yaprak açmayan ve kuruyan palmiyelerin söküleceğini açıkladı. !
ihabotihabot 08.11.2014 saat 14:16
  1. Familyasının en yaşlı olan türünden olan ve ekonomik ömrünü dolduran, dikildiği dönemde çevrecilerin büyük tepkisini çeken 21 adet palmiye, aradan geçen 8 yılda bir türlü yaprak açmadı. Yaprak açanların ise palmiye görüntüsü vermediği gözlenirken, bu ayıba son verecek açıklama Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’dan geldi. Yılmaz, sahil yolundaki palmiyelerin söküleceğini, yerine yöre iklim ve familyasına uygun ağaç türleri dikileceğini açıkladı.

    “KARADENİZ BİTKİ ÖRTÜSÜNDE PALMİYE YOK”

    TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, palmiyelerin sökülmesi ve yerine bölgenin iklim ve doğasına uygun ağaçların dikilmesini desteklediklerini belirtti. Karadeniz'in kendine özgü ağaçları olmasına rağmen sırf tropikal bir yöre imajını vermek uğruna palmiye dikilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Gözükan, şöyle konuştu: "Karadeniz mevcut ağaç ve bitki flora örtüsü çeşitliliği bakımından dünya sıralamasında ilklerde yer alıyor. Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) tarafından biyolojik çeşitlilik açısından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri gösterilen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde palmiye çılgınlığı, olsa olsa kendi bölgesinin değerlerinden utanmaktır, bir aşağılık kompleksidir. Palmiyelerin Karadeniz ne doğasıyla ne tarihiyle ne de iklimiyle bir ilgisi vardır."

    "KARADENİZ FLORASI GENÇ KUŞAKLARA ÖZENDİRİLMELİ”

    Bugün dünyada Haiti ve Guam ülkeleri ile ABD'nin Florida ve Güney Carolina eyaletlerinin bayraklarında palmiye bulunduğunu hatırlatan Gözükan, "Karadeniz otobanında palmiyenin olması bölgeye gelen insanların şaşırmasına sebep oluyor. Bölgenin doğal bitki örtüsünde palmiye yoktur. Örneğin çınar yapraklı akçaağaç, dişbudak, doğu kayını, gürgen, akasya, kokar ağaç Karadeniz'e has ağaç türleridir. At kestanesinin ilkbaharda açtığı çiçeği, yazın o müthiş yapraklarıyla oluşturduğu gölgeyi, sonbaharda sararan yapraklarını ve kışın dökülen yapraklarından sonra üzerine yağan karla o muhteşem görüntüsüyle süslü Karadeniz florasını genç kuşaklara özendirmek varken, palmiye akla hizmet değildir" diye konuştu.

    METİN AKYÜREK
    ORDU
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 2 gösterim

  • Toplam Viral: 6 gösterim
  • Toplam Seed: 111 gösterim
  • Toplam Direkt: 3.702 gösterim
  • Viral Puan: 34,41