UYGUR TÜRKÜ YÖNETMENDEN, TÜRKİYE'DE SİNEMA FİLMİ! "BEYAZ BALİNA"

Beyaz Balina’, 80'li yıllarda geçen, hayatları Anadolu’nun ücra bir köyünde kesişen Ali ve Vahap’ın samimi hikayesidir.

mustafaumit

İki çocuk…İki farklı dünya…Ali ve Vahap…Her ne kadar birbirlerinden farklı olsalar da, bu farklılık onların çok iyi dost olmasına engel değildi.Kardeşlik, dostluk ve daha nice yitirilen duyguları samimiyetle anlatan bir film ‘Beyaz Balina’.‘’Hayali ölünce kuklada mecal mi kalır?’’ der şair. İki kahramanımız da anısı bol bir hayalde buluşur. Onları buluşturan, dostluklarını pekiştiren bir kitap olmuştur: ’Moby Dick’… Öyle ki, bir kitap bir insanın hayatını tamamen değiştirebilme büyüsüne sahiptir. Vahap’ın vahşi doğası bu kitapla değişir.Ötesinde ise hayatın gerçekleri yatar. Ve bu gerçekler hayaller gibi mutlu değildir…

‘Beyaz Balina’, 80'li yıllarda geçen, hayatları Anadolu’nun ücra bir köyünde kesişen Ali ve Vahap’ın samimi hikayesidir. Anne ve babasını kaybettikten sonra büyük şehirden dedesinin köyüne gelen Ali ile köyün yaramaz çocuğu Vahap’ın önceleri iki düşmanken sonrasında nasıl bir dostluk kurduklarını anlatıyor. Annesinin Ali’ye okumaya başladığı ama bitiremediği ‘Moby Dick’ romanı bu ikilinin ortak tutkusu olur. Annesinin yarım bıraktığı hikayenin sonunu merak eden Ali için köyün yaramaz çocuğu Vahap hikayeyi tamamlamaya karar verir. Fakat kitabı bulup okumak hiç de kolay değildir…

Ve ‘Beyaz Balina’, ‘Dünyadaki en güzel şeyleri’ dile getiriyor; daha önce hiç söylenmemiş olanları...

İki çocuk…İki farklı dünya…Ali ve Vahap…Her ne kadar birbirlerinden farklı olsalar da, bu farklılık onların çok iyi dost olmasına engel değildi.Kardeşlik, dostluk ve daha nice yitirilen duyguları samimiyetle anlatan bir film ‘Beyaz Balina’.‘’Hayali ölünce kuklada mecal mi kalır?’’ der şair. İki kahramanımız da anısı bol bir hayalde buluşur. Onları buluşturan, dostluklarını pekiştiren bir kitap olmuştur: ’Moby Dick’… Öyle ki, bir kitap bir insanın hayatını tamamen değiştirebilme büyüsüne sahiptir. Vahap’ın vahşi doğası bu kitapla değişir.

Ötesinde ise hayatın gerçekleri yatar. Ve bu gerçekler hayaller gibi mutlu değildir…

‘Beyaz Balina’, 80'li yıllarda geçen, hayatları Anadolu’nun ücra bir köyünde kesişen Ali ve Vahap’ın samimi hikayesidir. Anne ve babasını kaybettikten sonra büyük şehirden dedesinin köyüne gelen Ali ile köyün yaramaz çocuğu Vahap’ın önceleri iki düşmanken sonrasında nasıl bir dostluk kurduklarını anlatıyor. Annesinin Ali’ye okumaya başladığı ama bitiremediği ‘Moby Dick’ romanı bu ikilinin ortak tutkusu olur. Annesinin yarım bıraktığı hikayenin sonunu merak eden Ali için köyün yaramaz çocuğu Vahap hikayeyi tamamlamaya karar verir. Fakat kitabı bulup okumak hiç de kolay değildir…Ve ‘Beyaz Balina’, ‘Dünyadaki en güzel şeyleri’ dile getiriyor; daha önce hiç söylenmemiş olanları…

YAPIM: ERK FİLM

YAPIMCI & YÖNETMEN: A. UYGUR ÖZTÜRK

GENEL YÖNETMEN: CELİL MURAT SARI

UYGULAYICI YAPIMCI: ÖZLEM TAŞPINAR

SENARYO: OZAN AKINCI – SÜHAN BOZDAĞ

OYUNCULAR: EFE KARAMANKAAN ÜRKMEZ – ERDEN ALKAN – UMUT KARADAĞ – GÜNEŞ SAYIN – BURAK ÇİMEN – İBRAHİM ÖNER


Abdurahman Uygur Öztürk: "Bu film benim Türkiye'ye vefa borcum"

2010 senesinde Türkiye’ye geldim. İlk etapta sinema sektörünün içine girme yollarını aradım. Çünkü bu sektör ile çok küçük yaşta tanıştım ve artık sinema benim hayatım oldu. Türkiye’de hiç kimseyi tanımıyordum. Evet, çok uğraştım. Türk tarihi ve Uygurlarla ilgili belgeseller çektim. Ve 2014 senesinde ilk sinema projemi yapmaya karar verdim. En başta ‘nasıl bir hikaye ile piyasaya girmeliyim?’ sorusunu sordum kendime. Ve sonunda kendi bildiğim ve yaşadığım coğrafya olan Doğu Türkistan’da geçen, gerçek bir öyküyü sinemaseverlerle buluşturmaya karar verdim. Tabii ki ‘Beyaz Balina’nın senaryosu önce Ozan Akıncı sonra Sühan Bozdağ tarafından Türkiye’ye uyarlanıp kurgulandı. Benim bu projeye başlarken iki amacım vardı. Biri, güzel bir yapımla Türkiye’deki sinema sektörüne girmek. İkinci amacım ise, yaptığım işin bir şekilde izleyiciye hizmet etmesiydi. Hikayemizde yer alan asla arkadaş olamayacak kadar zıt karakterde iki çocuğun dostluğu, izleyende tatlı bir tebessüm bırakacak. Benim hedefim ise 80'li yıllarda Anadolu’nun fakir bir köyünde zor şartlarda yaşayan bu iki çocuğun hayal dünyalarının genişliğiyle gösterdikleri çabaları yansıtarak Anadolu’daki çocukların kitap okuma isteğini artırmak oldu. Öte yandan uluslararası festivaller aracılığıyla Türkiye’deki çocukların okumaya ne kadar hevesli olduğunu göstererek Türkiye’nin tanıtımını yapmayı hedefledim. Çünkü ben kendi ülkemdeki baskılardan dolayı Türkiye’ye geldim. Ve Türkiye bana sahip çıktı. Bu film benim vefa borcum…

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler