Zeytin’in kalbi Gaziantep'te attı!

Gıda `Tarım` ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle düzenlenen, ”Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü `Ulusal` Kümelenme Stratejileri Projesi Mevcut Durum Analizi Çalıştayı”, `Gaziantep` `Ticaret` Borsası’nın (GTB) `ev` sahipliğinde gerçekleştirildi. !

ihabot

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda zeytin üreticisi ve işletmecisinin yanı sıra akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, zeytin ve zeytinyağı sektöründeki mevcut durum ve ileriye dönük projeler masaya yatırıldı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı çalıştayının açış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, barışın ve bereketin simgesi zeytinin ülke ekonomisi açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.
Tarihte ölümsüz ağaç olarak bilinen Zeytin’in asırlardır Anadolu insanın vazgeçilmez ürünleri arasındaki yerini koruduğunu kaydeden Tiryakioğlu, zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin ihracatta gösterdiği başarıyı, iç pazarda tüketimi arttırarak da sağlaması gerektiğini savundu.

Zeytinyağının dünya piyasalarında daha rahat rekabet edebilmesi için devlet tarafından bu ürünün desteklenerek yetiştiriciliğinin teşvik edilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, gelecekte bu desteklerin faydasının çok daha da net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi.

Tarımsal üretimde ölçme ve izlemenin çok önemli olduğuna değinen Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Elde ne olduğunu bilmeden bir şeyin matematiksel hesabını yapamazsınız. Bu nedenle rekolte tahmini özellikle bu sektörde büyük önem ve ehemmiyet arz ediyor. Ayrıca ihracatın artması için kalitede sürekliliğin devam etmesi de önemli gördüğümüz hususların başında geliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dünya piyasalarında sürekli kalite ile ilgili ciddi bir boşluk ve algı eksikliği var. Sürekli kaliteyi sağladığımız ve standart hale getirdiğimiz sürece piyasalarda her zaman en üst noktaları hedefleyebiliriz.”
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son 5-6 yıl içerisinde çok sayıda yeni zeytin ağacının toprakla buluşturulduğunu hatırlatan Tiryakioğlu, “Bizim bir öngörümüz var. Zeytine kardeş gördüğümüz Antep fıstığında yeni dikilen fıstık ağaçlarının ürün vermesiyle birlikte şuan 100-150 bin ton olan rekoltemizin 4-5 yıl içerisinde 300-400 bin ton seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. İnşallah bu durum zeytin yetiştiriciliğinde de kendini aynı şekilde gösterecek ve yeni yetişen zeytinlerle birlikte bölgemiz bu üründe hak ettiği noktaya ulaşacaktır. Bilinçli ve bilimsel tarımın yanı sıra zeytin yağında lisanslı depoculuk en büyük eksiklerimiz arasında yer alıyor. Bu konuda bizim borsa olarak çalışmalarımız var lisanslı depoculuğu ilimize ve bölgemize en yakın zamanda kazandırmayı planlıyoruz” dedi.
Tiryakioğlu, konuşmasında ayrıca katılımcılara Türkiye’de en fazla zeytinyağı ihracatı yapan firmanın GTB üyesi olduğu ve Gaziantep’te faaliyet gösterdiği bilgisini de verdi.

17 FARKLI ÜRÜNE DESTEK VERİLİYOR
Türkiye’de stratejik öneme sahip 17 farklı ürüne destek verildiğini ve bunlardan birinin de zeytinyağı olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise, Türkiye’de zeytin yağını nasıl bir üst kademeye çıkarırız? Sektörü nasıl daha iyi destekleyebiliriz düşüncesinden yola çıkarak hareket ettiklerini söyledi.
TÜBİTAK TÜSSİDE proje biriminin ve kendi daire başkanlığındaki çalışan arkadaşlarının bilgi birikiminin birleştirilmesiyle kümelenme projesinin ortaya çıktığını anlatan Sığırcı, “Üretici, tüketici, sanayici ve ihracatçıyı bir araya getirmesinden dolayı kümelenme projesinin sektörün gelişimine katkı sunacağına inanıyoruz. Tüm paydaşların menfaatine olan bu çalışma ülkemizi zeytinyağı ihracatından tutunda, zeytinyağı tüketimine kadar her alanda en üst seviyelere taşıyacaktır ” ifadelerinde bulundu.
Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sektör çalıştayının İzmir ve Bursa’dan sonra 3’üncüsünün Gaziantep’te gerçekleştirildiğini belirten Sığırcı, çalıştayın neden Gaziantep’te yapıldığını ise şöyle açıkladı:
“Gaziantep bölgenin dışarıya açılan kapısı konumunda. İç dinamikleriyle ülkeyi ve bölgeyi rahatlıkla sürükleyebilecek bir potansiyele sahip olan Gaziantep’i sektör temsilcilerini daha rahat bir araya getirebileceğimizi düşündüğümüz için seçtik.”

ZEYTİN İÇİN ORTAK AKIL PLATFORMU
Moderatörlüğünü TÜSSİDE uzmanlarının yaptığı çalıştayın ikinci bölümünde ise katılımcılara yönelik kümelenme toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda zeytin ve zeytinyağı üreticisi ve işletmecisinin aynı masalarda buluştuğu toplantıda sektörün mevcut durumu üzerine görüşler dile getirildi. Toplantıda ayrıca sektörün güçlü ve zayıf yanları ele alınarak olası fırsat ve tehditlere karşı alınabilecek tedbirler anlatıldı.
Programa, Zeytin ve Zeytinyağı Kümelenme Çalıştayına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Kenan Seçkin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitkisel Yağlar Şube Müdür Vekili Gül Girişken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Hafize Hasar ve zeytin ve zeytinyağı konusunda çalışan akademisyenler, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
 

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler