Yıldız: '25 milyonun üzerinde petrol aktarımı'!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner `Yıldız,` Atlantik Konseyi 2014 Enerji ve `Ekonomi` Zirvesi'ne katıldı. Bakan `Yıldız,` '25 milyon varilin üzerindeki ham petrol aktarımıyla beraber bu haftanın başında geldiğimiz nokta olumlu bir nokta olarak söylenebilir' dedi. !

ihabot

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye’nin, Irak petrolleriyle beraber Irak’ın normalleşmesine katkı sağlayacak yapıyı uluslararası arenaya deklare ettiğini belirterek, “Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki gelir ile birlikte Bağdat ile Erbil’in uzlaşı noktasına geldiklerini sevinerek görüyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Grand Tarabya Otel’de gerçekleştirilen “Atlantik Konseyi 2014 Enerji ve Ekonomi Zirvesi”ne katıldı. “Zor zamanlarda yapmak” sloganıyla başlayan zirveye bakan Yıldız’ın yanı sıra, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujhan Nishani, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ABD Büyükelçisi John Bass, ABD eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mücahid Ören ve çok sayıda davetli katıldı.
Zirvede bir konuşma yapan Bakan Yıldız uluslararası siyasetin zaman zaman enerji sektörüne yük olduğunu belirterek, “Enerji sektörünün o ülkenin siyasetine de yük olduğu dönemler var. Ham petrol ve doğalgazın yer altındayken bir savaş gerekçesi, yer üstünde yken de bir barış gerekçesi olmuş olması, aslında bu paradoksu daha iyi yönetmek zorunda olduğumuzu gösteriyor. Özellikle Türkiye’de, bölgemizde Irak, İsrail-Filistin, Suriye İran, Rusya Federasyonu ve Ukrayna kriziyle beraber çokça tartışılması gereken ve enerji sektörü üzerindeki etkilerini değerlendireceğimiz büyük bir yapı oluştu. Ülkelerin enerji arz güvenliğini ve bütün bu kaynakların tedarikiyle alakalı gelinen noktada, yalnızca enerji sektörü olarak değil, uluslararası ilişkilerle beraber de ciddi bir çözüm noktasının yakalanması lazım geldiğinin altını çizmemiz lazım. Kuzey Irak’taki Erbil ve merkezi ırak hükümetinin Bağdat’ın arasındaki anlaşmazlıkların bu yıl kendini daha çok çözüm odaklı noktalara bıraktığını görüyoruz. Türkiye, Irak petrolleriyle beraber Irak’ın normalleşmesine katkı koyacak yapıyı, sistemi kurmaya çalıştığını uluslararası arenaya deklare etmişti. Bu çokça tartışıldı. Bunun ne kadar hukuki olup olmadığı tartışıldı ve şu anda geldiğimiz noktada o yıldan bu yıla 35 tane kargonun, 25 milyon varilin üzerindeki ham petrol aktarımıyla beraber bu haftanın başında geldiğimiz nokta olumlu bir nokta olarak söylenebilir. Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki bir gelirin hem Bağdat’ın, hem de Erbil’in, yani Irak’ın normalleşmesi adına konan bir katkı olduğunu ve bu kurulan sistem sayesinde olduğunu ve en son Bağdat işle Erbil’in bu konuda bir uzlaşı noktasına geldiklerini sevinerek görüyoruz. Doğruyu tercih ettiği kadar güçlenen bir sistem olduğunu görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’DE KAMULAŞTIRMA BAŞLADI”
TANAP’ın ne kadar gerçekleştirilebileceği, bunun sadece Türkiye’nin doğalgazdaki arz güvenliğiyle alakalı konular için değil, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji arz güvenliğiyle alakalı önemli bir çözüm noktası olduğunu ifade eden Bakan Yıldız “Bununla alakalı Türkiye’de kamulaştırmaların başladığını, boruyla alakalı ihalelerin yapıldığını ve bunun işçiliğiyle alakalı ihalelerin sonlandırıldığını sevinerek söylemeliyiz. 2018 yılının sonuna kadar programlandığı üzere inşallah biz bu projeyi tamamlayacağız. Azerbaycan ve özel şirketlere teşekkür ediyoruz. Önemli bir çözüm noktası olduğunu söylemiştik. Hala 1,3 milyar insan enerjiye ulaşamıyor. Enerji ile ilgili politikalar globalleşiyor. Ama bir kısım politikalar ulusallaşıyor. Türkiye 7 bin megavatlık kurulu gücüne yeni bir güç ekledi. Yüzde otuzlara yaklaşan yenilenebilir enerji kaynaklarımız dünya ortalamasının üzerinde. Tamamlanması gereken durumun da ilerleyeceğini ümit ediyoruz. Rusya Ukrayna hala kaygılar tam olarak kalkmadı. Türkiye’nin olası etkilenmeyle ilgili farklı çözüm önerilerinin olduğunu söylemeliyim” şeklinde konuştu.

“ENERJİ İÇİN GÜNDE 1 MİLYAR EURO HARCANIYOR”
AB’nin İklim ve Enerjiden Sorumlu Komisyon Üyesi Miguel Arias Cariette ise “Enerji talebi artıyor. Günde 1 milyar Euro harcanıyor enerji için. Biz günümüzdeki hayalimiz güçlü bir enerji birliği. Güvenli enerjinin sürdürülebilir olması lazım. Enerji komisyonunun nihai hedefi bu olacaktır. Liderler bir araya gelecek. Birlikte hareket edecek. Enerji güvenliği sağlanacak. Tek bir iklim politikasına doğru hareket ederek, enerji portföyü olabilir. Eminim ki arzu ettiğimiz noktaya varacağız” diye konuştu.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz de, enerji sektöründe büyük değişimlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Zorluklarla nasıl başa çıkılacağı bir yapıya ulaşmalıyız. Türbülans bir akım rejimidir. Kaotik özellik değişimlerinden kaynaklanır. Odaklanmamız gereken bu türbülanslardan dinamiği nasıl ulaşacağımızın yollarını bulmak olmalıdır. Büyük değişimlere ihtiyaç var enerji sektöründe. Bu değişim ihtiyaç duyduğumuz şey. Bunun hızının nasıl ölçeceğimiz ayrı bir konu. Bu meselelere baktığımız zaman türbülans kaos konuşacak çok şeyimiz var. Ortadoğu’da Afrika’da yaşanan zorluklar düşünüldüğünde özellikle enerjide zorluklara odaklanmak daha kolay yol. Birçok zorluk var. Beklenmedik durumlar bunlar. Ama bunların pozitif yönleri var. Üretimle ilgili bazı ülkelerde toparlanma olduğunu görüyoruz. Bu meselelerin çözümüne daha da çok şey koymalıyız. Ukrayna krizinde yaşananlar sonrası enerji güvenli daha önemli hale geldi. Bizler Avrupa’da meslektaşlarımızla birlikte görüşüyoruz. Afrika’ya bakacak olursak ABD başkanı Afrika ABD zirvesi gerçekleştirildi. Bu kıtadaki inanılmaz fırsatlar ve on yıllık kritik sürece değindik. Bir milyardan fazla insanın enerjiye erişimi yok. Teknoloji ve alternatif yenilenebilir enerji kaynakların sayesinde maliyetin düşürülmesi çok önemli. Aküler sayesinde dört yıllık sürede yüzde altmışlık maliyette bir azalma olacak. Maliyetlerin azalması sayesinde inanılmaz bir rol alacak bu alanlar. Gerçek fırsatlardan bizlerin yaralanması gerek. Enerji teknolojisinde maliyetlerin azaltılması çok önemli” ifadesini kullandı.

ERHAN YILMAZ

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler