Menopozda kalp hastalığı riskine dikkat!!

Özel Optimed Hastanesi `Beslenme` ve Diyetetik Uzmanı Tuğçe Ünlüdağ, kadınların menopoz döneminde `kalp` hastalığı riskine dikkat çekerek, menopoz döneminde östrojen düzeyinin azalması ile `kalp` hastalığı riskinin yüzde 60 oranında arttığını ve yüksek kan basıncı görüldüğünü söyledi.!

ihabot

Dyt. Ünlüdağ, menopozun kadında aylık periyotların sonlandığı yaşam döngüsünün doğal bir dönemi olduğunu kaydetti. Menopozun başlıca belirtilerinin sıcak basması, uykusuzluk, ruhsal sarsıntı olduğunu anımsatan Ünlüdağ, "Menopozda vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli ve dengeli miktarlarda almak önemlidir. Sağlıklı beslenme sağlıklı olmayı, sağlıklı olmak da menopozdaki rahatsızlıkları en aza indirmeyi sağlar" dedi.

Menopoza girmeden önce kilo sorunu yaşamayan bireylerin bile menopoz sonrası ağırlık kazanabileceklerini dile getiren Ünlüdağ, "Hormon düzeylerindeki değişme ile metabolik hız genellikle azalır. Menopoz dönemine girmiş kadında görülen kilo artışının bir diğer nedeni ise yetersiz fiziksel aktivitedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte insanlar daha çok sedanter bir yaşam sürmekte ve daha az enerji harcamaktadır. Yaşamın bu döneminde fiziksel aktivite önceliklidir. Aktif yaşam tarzı menopozdaki rahatsızlıkları azaltabilir. Menopoza girmiş kadının demir gereksinmesi azalır. Böylece demir yetersizliği riski de azalır. Hekiminiz farklı bir öneri yapmadığı sürece demir suplemanı almayı bırakmanızın tam zamanıdır. Supleman şeklinde fazla miktarda demir alınması özellikle hemokromotozis olarak isimlendirilen genetik bir hastalığınız varsa zararlı olabilir. Kemik kaybı yaşlanmanın bir parçasıdır. Menopozda östrojen düzeyindeki azalma ile kadınların kemik kaybı hızlanır. Böylece kalsiyum gereksinmesi artar. Kalsiyumun en iyi kaynakları süt ve türevleridir. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve pekmez de kalsiyumdan zengindir" ifadelerini kaydetti.

KALP HASTALIĞINA DİKKAT
Menopozda östrojen düzeyinin azalması ile kalp hastalığı riskinin yüzde 60 oranında arttığına ve yüksek kan basıncının görüldüğüne değinen Dyt. Ünlüdağ, hızlı kilo artışından dolayı kan bulgularında özellikle şeker seviyesinde düzensizlikler görülebileceğini belirtti.

MENOPOZ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kadınlara menopoz döneminde dikkat etmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Dyt. Ünlüdağ, "Günde 2 litre su içilmelidir. Kafeinin kalsiyumu bağlamasından dolayı kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Tuz tüketimi azaltılmalı, yemekleri tatlandırmak için baharat veya sodyumu azaltılmış tuz kullanılmalıdır. Kahve alkol ve aşırı baharatlı yiyeceklerin sıcak basmasını artırmasından dolayı sakınılmalıdır. Onların yerine açık çay veya bitki çaylarından destek alınmalıdır. Sebze ve meyveler lifli yiyecekler olduğu için tüketimi artırılmalıdır. Yağlı balıklar fındık, badem ceviz omega-3 yağ asidinden zengin olduğundan beyin ve genel vücut sağlığı için faydalıdır. Günde 500 ml yağsız süt veya iki kase yağsız yoğurt tüketilmelidir" dedi.

MELTEM KAY
TEKİRDAĞ

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler