"Kutsal mekanlara yapılan saldırılar kabul edilemez"!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sinagoga yapılan saldırının hiçbir mazereti olmadığını belirterek, kutsal mekanlara yapılan saldırının nereden gelirse gelsin, hangi dine ait olursa olsun kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.!

ihabot

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiyalı mevkidaşı Erkki Tuomioja ile bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Finlandiya arasındaki çok boyutlu ilişkilere çok önem verdiklerini belirtti. Bu yıl Finlandiya ile diplomatik ilişkilerin 90. yılı dolayısıyla değişik etkinlikler düzenlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, bugün öğleden sonra bir seminerde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari'nin bir araya geleceğini kaydetti.

Konuk bakan "Hoş geldiniz" diyen Çavuşoğlu, "Kendisiyle New York'ta arabuluculuk inisiyatifimizin kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelmiştik. İlişkilerimizin daha da ileri götürülmesi konusunda noktasında bugünkü başbaşa ve heyetlerarası görüşmede teyitleştik ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduk. Gerek Ukrayna'ın doğusunda, Kırım ve Rusya'daki gelişmeler gerekse Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ve Ortadoğu barış sürecini, İsrail-Filistin meselesini de değerlendirdik" ifadelerini kullandı.

İki ülkenin birçok uluslararası örgütte birlikte çalıştığına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Birleşmiş Milletler (BM), AGİT ve aynı şekilde Avrupa Konseyi'nde birlikte çalışmaktadır. Barış için arabulucu inisiyatifimiz bu çalışmaların örneklerinden bir tanesidir. Finlandiya'nın Türkiye'nin AB müzakere süreci ve üyelik sürecine verdiği tam destek için değerli dostum ve Finlandiya devletine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında 1.5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bu rakam geçmiş yıllara oranla tabii ki iyidir ancak ama biz ticari ilişkilerimizin daha iyi noktaya gelmesi noktasında hem fikiriz. Özellikle şirketlerimizin karşılıklı yatırımının teşvik edilmesi konusunda teyitleştik" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Kudüs'te yaşanan son gelişmelere ilişkin soru üzerine, "Kutsal mekanlara yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz ve bunun doğru olmadığını düşünüyor, inanıyoruz. İsrail'in en son Mescid-i Aksa'ya yaptığı saldırıyı da kınamıştık. Maalesef burada bir sarmal içerisindeyiz. İsrail'in sorumsuz tutumu Gazze'de de kutsal mekanlarda da devam etmektedir. En son yaşanan Sinagoga yapılan saldırının hiçbir mazereti de yoktur. Kutsal mekanlara yapılan saldırıyı bir nereden gelirse gelsin, hangi dine ait olursa olsun kabul etmiyoruz, mümkün değil" karşılığını verdi.
Yabancı bir basın mensubunun "Suriye'de hangi oluşumu destekliyorsunuz?" sorusunu da cevaplayan Çavuşoğlu, "Bugün Suriye'de hem rejimle hem DAİŞ yani IŞİD'le savaşan ana unsur Özgür Suriye Ordusu (ÖSÖ) ve ılımlı muhalefet. Bugün her ikisiyle mücadele ettiği için maalesef zor şartlarda bu mücadeleyi sürdürmektedir yani istenilen başarıyı elde edememektedir. Bugün koalisyonun hava saldırılarından dolayı DAİŞ'in geri çekildiği yerleri kim dolduruyor, rejim. Fakat rejimle DAİŞ arasında çok büyük fark yok, ikisi de insanları vahşice öldürüyor, özellikle de sivil insanları öldürüyor ve hiçbir silahı da kullanmaktan çekinmiyor. DAİŞ'in de terör gruplarının da rejimin de ilerlediği yerlerde sivil insanlar korkuyla kaçıyor. Bugün Halep'teki olası bir ilerleme 2-3 milyon insanın tekrar Türkiye sınırına göçmen, mülteci ya da sığınmacı olarak gelmesi demek. Dolayısıyla burada ılımlı muhalefetin, koalisyonun da desteklediği ÖSÖ'nün zayıflaması demek bir taraftan durdurulamayan DAİŞ'in diğer taraftan da rejimin ilerlemesi demek. Bu da Suriye'deki kötü durumu daha ileri götürecek, Suriye'yi istikrarsızlaştıracak demektir. Dolayısıyla burada DAİŞ ve rejimin ilerlemesinin durdurulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ise iki ülke arasında hiçbir zaman problem olmadığını, tam tersine birçok konuda birlikte çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin çok kolay olmadığını söyleyen Tuomioja, "Türkiye'nin geçmiş dönemde yayınladığı rapor son derece pozitif, Türkiye'nin hayata geçirdiği reformlar da kayda değer" dedi.

SİNAN USLU

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler