7.897 gösterim
32,63 viral puan

Avrupa Hukukunu Değiştiren Mücadele: Talat Paşa Komitesi

Sözde Ermeni Soykırımı iddasına karşı Talat Paşa Komitesi Temmuz 2005'de, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başkanlığında kuruldu. Kuruluş gerekçesi, emperyalist yalana karşı durmak, giderek dozu arttırılan Sözde Ermeni Soykırım iddialarına belgelerle yanıt vermekti.
Komeddah 04.02.2017 saat 23:02
  1. Hedef : Ermeni Soykırımı Yalanını Yerle Bir Etmek

    Zamanın Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun İsviçre makamlarınca 3 Mayıs 2005 günü, 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarının sorgulanmak istenmesi Türkiye'de Ermeni Soykırımı yalanına ilişkin bir örgütlenmeyi gerekli kıldı. Böylelikle Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve KKTC ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denkta'ın önderliğinde Talat Paşa Komitesi kuruldu.
  2. 13 Ocak 2012 günü kaybettiğimiz Rauf Denktaş’ın Komite eylemlerinde aktif olarak çalıştı. İlerlemiş yaşına rağmen Lozan ve Berlin eylemlerine gelen Denktaş, her ortamda Türkiye’nin haklı mücadelesine destek verdi ve bu mücadelenin KKTC davasına da önemli katkılar sunacağını vurguladı.
  3. Komite'nin Lozan Çıkarması

    Komite, 22-24 Temmuz 2005 günleri Zürih’e bir aydınlar ve gönüllüler çıkarması yaptı. Bayrak gösterdi. Lozan Konferansı, Ermeni Soykırımı yalanına karşı hem türk vatandaşlara hemde Avrupa kamuoyuna ses ulaştıran ilk etkinlikti.
  4. Lozan'da toplanılmasının sebebi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesinin, yedi düvele karşı bu şehirde imzalanmış olmasıydı. Bu başarı tüm Avrupa'ya hatırlatıldı.
  5. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve çeşitli siyasi partilerinden temsilciler girişime destek verdiler. Talat Paşa Komitesi, Avrupa merkezli yalanlara karşı Türkiye’deki aydınları birleştirdi ve bir güç oluşturdu.
  6. İsviçre’nin “Soykırım yoktur diyen, suçludur” şeklindeki hukuk tanımaz kararı, karşısında Talat Paşa Komitesi’ni buldu. Eylem ve karşı duruş öyle etkili oldu ki, İsviçre’nin en büyük partisi SVP’nin genel başkanı Ueli Mauer, İsviçre Bayramı’nda Dr. Doğu Perinçek’in suçlanmasına temel olan “Irkçılığa karşı yasa” diye anılan kanun maddesinin kaldırılması gerektiğini açıkladı.
  7. Berlin ve Zürih Toplantıları

    Aynı yıl 18-20 Eylül 2005 günleri Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Bern ve Zürih kentlerine giderek yine basın toplantıları yaptı. İsviçre makamlarının mesnetsiz iddialarına karşı “Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır. Bizi milli devletimizden yoksun bırakma, milletimizi etnik gruplara, mezheplere ve cemaatlere bölme, türk devrimini yıkma planıdır” açıklamalarını yaptı.
  8. Talat Paşa Komitesi, daha sonra Berlin ve Paris’e gitti. Aynı mesajları Alman ve Fransız yetkililerine de verdi. Komite, Türkiye’nin haklılığını duyurmak amacıyla “Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırımı Yalanı, Büyük Proje 2006” adıyla düzenlediği kampanya ile yedi dilde basılan Kaçaznuni kitabını yurt dışında önemli şahsiyetlere gönderdi! Ermenistan’ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni, Taşnak Kongresi’nde yaptığı tarihi konuşmada özetle şu mesajı veriyordu: “Taşnak Partisi’nin Yapacağı Bir Şey Yok” adını taşıyordu.
  9. Hukuk Mücadelesinin Başlangıcı

    Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Lozan Antlaşmasının 82'nci yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde İsviçre'nin Winterthur kentinde düzenlenen panel sırasında, Winterthur savcısının emriyle, ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. Talat Paşa Komitesi üyeleri, savcılık binası önünde toplandı.
  10. İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, olayı protesto ederek, yasama organının kendisini yargı yerine koyduğunu ve böyle bir uygulamanın yapıldığı ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi.7 Mayıs'ta İsviçre'de yaptığı konuşmada "Ermeni soykırımı yalandır" dediği gerekçesiyle gözaltına alınan Doğu Perinçek hakkında adli soruşturma başlatıldı. Böylelikle Talat Paşa Komite'sinin Avrupa mahkemelerinde yürüteceği hukuk mücadelesi başlamış oldu.
  11. Talat Paşa Komitesi'nin İlk Zaferi

    TPK’nin (Talat Paşa Komitesi) mücadelesinin en önemli başarısı AİHM’nin verdiği karardı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17 Aralık 2013 günü sözde Ermeni soykırımı davasında Vatan Partisi Genel Başkanı ve TPK üyesi Doğu Perinçek’i haklı buldu. Perinçek, 2007 yılında İsviçre’de yargılanmış ve “Ermeni soykırım iddialarını redettiği gerekçesiyle” 90 gün hapis cezası karşılığında her günü 100 İsviçre Frangı olmak üzere 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırmıştı. Mahkeme verelen bu cezayı iki yıl tecil etmişti. Perinçek mahkemenin verdiği bu kararı 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e götürdü. AİHM, Perinçek’i haklı buldu ve İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Karar, ilk defa uluslararası bir mahkemenin sözde “Ermeni soykırımı” konusunu içeren bir davada karar açıklaması açısından önem taşıyor. Perinçek kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bundan sonra ‘Soykırım’ yalanı bitmiştir. Türkiye, tarihi bir başarı kazanmıştır. Haklılığını dünyaya kabul ettirmiştir” dedi.
  12. Avrupa Birliği'nin Türkiye Üzerindeki Baskısı

    2006 yılı Eylül ayında, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, Talat Paşa Komitesi’nin Avrupa Parlamentosu tarafından kınanması, Komitenin Türk hükümeti tarafından ortadan kaldırılması ve Türkiye’nin “soykırım”ı tanımasının AB üyeliği için ön şart olması teklifini kabul etti. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında, Talat Paşa Komitesi etkinlikleri kapsamında İsviçre’de yaptığı konuşmalarda “Ermeni soykırımı” iddialarını inkar ettiği için İsviçre mahkemelerince dava açıldı. Dava sonunda Doğu Perinçek, İsviçre’de “Ermeni soykırım iddialarını reddettiği gerekçesiyle” 90 gün hapis cezası karşılığında her günü 100 İsviçre Frangı olmak üzere 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdı. Daha sonra cezayı 2 yıl tecil etti. Perinçek 2007 yılında başlayan dava için mahkemeye çuvallar dolusu belgelerle giderek, meydan okudu ve Türkiye’nin haklılığını savundu. Bu meydan okuma büyük yankı yarattı.
  13. Strazburg'ta Tarihi Gün

    Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, soykırım iddiaları konusunda İsviçre’ye karşı AİHM’de kazandığı davanın temyiz duruşması 28 Ocak 2015’te AİHM Büyük Daire’de görüldü. “Ermeni Soykırımı uluslararası bir yalandır” dediği için İsviçre’de ceza alan Doğu Perinçek bunun üzerine AİHM’de açtığı davayı 2013’te kazanmıştı. İsviçre, Perinçek’i haklı bulan mahkeme kararını temyize götürdü. Davaya, Türkiye ve Ermenistan da müdahil oldu.Türk heyeti adına Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek, Av. Mehmet Cengiz ve Av. Laurent Pech savunma yaptı. Perinçek, “1. Dünya Savaşı’nda taraf olan devletlerin ve halkların birbirlerine karşı belli yargıları var. Bunların geleceğimiz üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulmalıyız” dedi. Perinçek tarihi savunmasının sonunda şunları vurguladı: Avrupa’da ve Türkiye’de barış ve kardeşliği koruyalım. ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları tabulaştırıldı ve Avrupa’da Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi. Türkler ve Müslümanlar, bugün Avrupa’nın karaderilileridir. Bırakınız, mazlumları savunanlar da konuşabilsin. Ermeniler de bu mazlum kavramı içindedir. Mazlumların konuşma hakkı, Avrupa’da hoşgörünün ve kardeşliğin gelişmesi için en sağlam güvencedir. AİHM, ifade özgürlüğünü güvence altına alan kararıyla nefret söylemini de mahkum etmiş olacaktır. Biz Avrupa ve Türkiye’de barış ve kardeşlik için buradayız.
  14. Ermenistan'ın İlk Başbakanı Kaçaznuni'nin İtirafı: Kandırıldık

    Ermenistan’ın ilk Başbakanı Kaçaznuni de Ermeni iddialarına ilişkin şu görüşlerde bulunmuştu: Türkler doğru yaptı. Türkler’e savaş açtık, ayaklandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi.
    Kandırıldık. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz. Türklerin milli mücadelesi haklıydı.

    Özeleştiri içeren bu raporun Ermennistan'da yayınlanması yasaklandı. Çeşitli basımları Avrupa kütüphanelerinden toplatıldı.

    Kaçaznuni’nin bu raporu, uzun yıllar Rus arşivlerinde kalmıştı. Tarihi raporu Araştırmacı Akademisyen Mehmet Perinçek ortaya çıkardı.
  15. Komite, Ergenekon Kumpaslarının Hedefiydi

    Talat Paşa Komitesi’nin 3 yıllık yoğun faaliyeti, 2008 Mart’ında sekteye uğradı. Talat Paşa Komitesi üyeleri Kemal Alemdaroğlu, Ferit İlsever, Doğu Perinçek ve İbrahim Benli Fethullahçı Terör Örgütü'nün düzenlediği Ergenekon tertibiyle gözaltına alındı. Hatta bu operasyon sırasında, Doğu Perinçek hakkındaki mahkûmiyet kararı aleyhine, AİHM’e başvuru hazırlıklarına ilişkin tüm evrak ve belgelere de el konuldu. Buna rağmen başvuru yapıldı ve AİHM, Doğu Perinçek’in İsviçre aleyhine 2008’de yaptığı başvuruyu 17 Aralık 2013 günü karara bağladı. AİHM, Ermeni soykırımı davasında Perinçek’i haklı buldu.
    Dönemin Talat Paşa Komitesi Genel Sekreteri Ferit İlsever, 24 Ağustos 2009 tarihinde Ergenekon Davası’nda verdiği savunmasında, “Emniyet’te Terörle Mücadele görevlilerinin telefon konuşmalarımdan ürettikleri 49 sorunun 17’si Talât Paşa Komitesi’nin (TPK) faaliyetleriyle ilgilidir. Yani yaklaşık yüzde 35’i. Bu soruları yakından incelediğimizde de ‘Ergenekon Terör Örgütü’ örtüsü altında ‘Ermeni soykırımı’ yalanına karşı mücadelemizin soruşturulduğunu görürüz” dedi.
  16. Atina Protestoları

    Komite, 9 Ocak 2015 günü Yunanistan’ın başkenti Atina’ya giderek, Yunanistan Parlamentosu’nun 9 Eylül 2014 tarihinde çıkardığı ‘soykırım yalanını inkâr etmeyi suç sayan yasa’yı protesto etti. Yunan muhalefetinin de karşı çıktığı yasayı protesto için Atina’ya gitmek isteyen TPK üyelerine Yunan hükümeti vize vermedi. Talat Paşa Komitesi Başkanı İsmail Hakkı Pekin, AİHM’nin Perinçek kararını hatırlatarak, “Yunan Parlamentosu’nu Yunan halkına şikayet edeceğiz” dedi. Engele rağmen TPK üyesi ve Vatan Partisi Dış İlişkiler Başkanı Yunus Soner, Atina’ya giderek Parlamento önünde kararı tanımadığına ilişkin açıklamasını okudu. Soner ve Komitenin 4 üyesi gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.
  17. Avrupa Hukuku Değişti

    İsviçre'nin ardından Fransa Anayasa Mahkemesi de, sözde soykırımın inkârını suç sayan yasa hükmünü iptal etti. Kararın dayanağı ise Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türk Milleti adına kazandığı zafer oldu.

    Danimarka Parlamentosu da Danimarka Birlik Partisi tarafından Meclis’e sunulan sözde Ermeni soykırımının tanınmasıyla ilgili tasarıyı reddetti. 9 evet oyunun kullanıldığı Tasarı 89 oyla parlamentoda reddedildi.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 29 gösterim
  • Twitter: 5 gösterim

  • Toplam Viral: 188 gösterim
  • Toplam Seed: 242 gösterim
  • Toplam Direkt: 7.467 gösterim
  • Viral Puan: 32,63