5.574 gösterim
35,50 viral puan

5 bin yıllık tarihi eser yurda döndü!

Yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılan ve internette satışı sırasında ulaşılan 5 bin yıllık tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle yurda döndü.!
ihabotihabot 15.11.2014 saat 16:51
  1. Bakanlık olarak etkin ve kararlı bir politika izlediklerini kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Her bir avuç toprağından dünya tarihinin hemen her evresine tanıklık etmiş sayısız eser çıkan Anadolu, bir parçasını daha geri kazandı" dedi.

    Yasadışı yollarla yurt dışına çıkarılan ülkemiz kökenli kültür varlıklarından birine bu kez internet satışı sırasında ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, internet üzerindeki en büyük alışveriş sitelerinden birinde Türkiye kökenli olduğu anlaşılan Yortan kabının satışa sunulduğunu belirlenir belirlenmez harekete geçti.
    M.Ö. III. bin yıla tarihlenen Yortan kabının iadesi için Bakanlığın girişimleriyle başlatılan gerekli işlemler tamamladı. Şimdi bir tarihi eser daha ilk kez bu yolla eve döndü.

    Her fırsatta Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin kültür mirasına sahip çıkmanın öncelikli kültür politikası olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bu yöndeki çalışmalarının çok yönlü olarak devam edeceğini aktardı. Bakan Çelik, "Türkiye kökenli kültür varlıklarının tespiti ve iadesine yönelik Bakanlık olarak etkin ve kararlı bir politika izliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızın engel ve sınır tanımadığına en iyi örnek bu son yaşadığımız gelişmedir. Bakanlığım internet üzerinden satış yapan uluslararası bir şirketten M.Ö. III bin yıla tarihlenen bir eser iadesi gerçekleştirdi. Bu bir ilktir.

    Bu son yaşadığımız, bu konunun -yurt dışına çıkarılan eserlerin satışı ve takibi, tespiti- hangi boyutlara ulaştığına çok çarpıcı bir örnek. Günümüzde artık hemen herkesin bildiği, bazı ürünlerin alımı için kullandığı bir uluslararası satış sitesinde, dünya mirasına önemli bir kaynak oluşturan, kadim medeniyetlere yurt olmuş Anadolu'dan bir kültür varlığına ulaşmak gerçekten her boyutu ile dikkat çekicidir.

    Bir internet sitesinde ülkemiz kökenli olduğu anlaşılan bir eserin satışa sunulduğunu tespit etmemizin ardından ilgili tüm birimlerimiz harekete geçti. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanları, eserin Batı Anadolu bölgesinde görülen ve arkeoloji literatüründe 'Yortan tipi kaplar' olarak adlandırılan eserlere benzediğini ve özellikle Truva, Semahöyük, Beycesultan, Afyon-Kusura, Aphrodisias gibi merkezlerde M.Ö. III bin yıla tarihlenen arkeolojik tabakalarda benzer tiplerin olduğunu belirledi.

    Eserin ülkemize iadesi için Dışişleri Bakanlığımız ve e-bay şirketi ile irtibata geçildi. Önce, eseri satışa sunan firma ile görüşüldüğü, iade talebimizin olumlu karşılandığı ve geçen hafta içinde de eserin Melburn Başkonsolosluğumuzca teslim alındığı haberi geldi.

    Kısa bir süre önce eser Dışişleri Bakanlığı yetkililerince ülkemize getirildi ve uzmanlarımız tarafından teslim alınarak Anadolu Medeniyetleri Müzesine getirildi. Böylece her bir avuç toprağından dünya tarihinin hemen her evresine tanıklık etmiş sayısız eser çıkan Anadolu, bir parçasını daha geri kazanmış oldu.
    Tabii bu anlattıklarımız bizi hep bildiğimiz ama her zaman dikkati çekmemiz gereken bir konuya daha getiriyor: Sosyal sorumluluk Bir vatandaşın günümüz imkanlarıyla internet ya da herhangi başka bir vesileyle böylesi bir durumla karşılaşması olası. İşte bu noktada yalnızca Bakanlığa, yalnızca uzmanlara ya da bu işi meslek ya da görev edinmiş kişilerin ellerinde değil tarihimiz. Bu noktada hepimizin elinde" dedi.
    Vatandaşlara duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunan Bakan Çelik, şöyle devam etti:
    "Bu vesileyle bir kez daha vatandaşlarımıza sesleniyorum: Böylesi dikkatinizi çeken, merak uyandıran veya aklınızda soru işareti bırakan durumlarla karşılaşırsanız, lütfen elinizdeki bilgilerle, belgelerle bize ulaşın. Lütfen yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerimiz konusunda duyarlı olalım. Biz sizden gelecek ihbarı değerlendirip bu toprakların olanı bu topraklara yeniden kazandırmak için var gücümüzle çalışırız.
    Bugüne dek yürütülen çalışmalar kapsamında Osmanlı mezar taşları ve steller gibi müzayede firmalarından da olmak üzere son on yılda 4 bin 158 kültür varlığımızın iadesini sağlayarak ait oldukları topraklara dönmesini başardık.

    Tarihi eserlerin iadesi konusunda uzman isimlerden oluşan yetkin bir ekibimiz titiz bir çalışma sergiliyor. Tabii hep belirttiğim gibi diplomatik ve akademik, hatta uluslararası güvenlik birimleriyle koordineli şekilde yürütüyoruz çalışmalarımızı. Bu kararlı ve profesyonel çalışmaların meyvelerini de bir bir topluyoruz."
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 2 gösterim

  • Toplam Viral: 22 gösterim
  • Toplam Seed: 157 gösterim
  • Toplam Direkt: 5.395 gösterim
  • Viral Puan: 35,50