4.092 gösterim
27,84 viral puan

Uzmanlardan tasarruf önerileri!

Son yapılan zamlar ve artışlarla birlikte vatandaşların kemerleri daha da sıkılırken Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, cepleri rahatlatacak, ev ekonomilerine katkıda bulunacak tasarruf önerileri açıkladı.!
ihabotihabot 07.11.2014 saat 10:51
  1. Vatandaşın en büyük harcama kaleminin ısınma giderleri olacağını ifade eden Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri, konutlarda yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirterek, öneriler sundu.

    KONUTLARDA YÜZDE 30 TASARRUF MÜMKÜN
    Türkiye'de enerjinin yüzde 33’ünün binalarda kullanıldığına dikkat çeken akademisyenler, binalarda yapılacak yalıtım çalışmaları ile ısıtma giderlerinde yüzde 50 civarında tasarruf sağlanabileceğini kaydetti. Akademisyenler, evlerimizde günlük alışkanlıklarımızı değiştirerek uygulanabilecek basit, ancak etkili diğer uygulamaları ise şöyle özetledi:
    "- Kış döneminde güneş alan pencerelerin perdelerinin açılarak güneşten daha fazla yararlanılması sağlanmalı güneş gittikten sonra perdeler kapatılmalıdır. Uygun perde ve çift cam kullanılarak pencerelerden kaynaklı ısı kayıpları yüzde 50 azaltılabilir.
    - Radyatörlerin ve ısıtıcıların önüne veya üzerine ısı akışını engelleyici eşya, perde, çamaşır konulmamalı. Radyatörlerin arkasına alüminyum kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli.
    - Çamaşırlar ısıtıcı veya radyatör yerine balkonda kurutulmalı.
    - Konutlarda ısı değerleri oturma odası için 22 °C yatak odası için 20 °C ve koridorlar için 18 °C olarak ayarlanmalı. Düşürülecek her 1°C karşılığında yüzde 6’lık yakıt tasarrufu sağlanabilir.
    - Elektrik ve yakıt tüketimleri düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevreci cihazlar tercih edilmeli. Cihazların enerji tasarruf özelliği olmalı. 1 saatteki yakıt tüketimi en az olan tercih edilmeli.
    - Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın izolasyonu iyi olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalı.
    - Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su borularınızı yalıtılmalı
    - Mümkünse sıcak su elde etmek için, güneş enerjisi kullanılmalı".

    EVLERDE ELEKTRİK TASARRUFU
    -Akkor ve spot aydınlatma yerine LED aydınlatma veya tasarruflu ampul tercih edilmeli.
    -Kullanılan makine ve elektronik cihazların elektrik tüketimi seviyesinin A sınıfı veya daha yüksek enerji seviyesinde olmasına dikkat edilmeli. A++ sınıfı bir buzdolabı B sınıfına göre yüzde 70’e yakın daha az enerji harcar.
    - Kullanılmadığı takdirde cihazları prizden çekilmeli. Bilgisayar, televizyon gibi aletler kapalı olsalar dahi fişten çekilmedikleri takdirde enerji harcamaya devam eder.
    - Musluklarınızı fotoselli seçerek yüzde 50’nin üzerinde su tasarrufu sağlanabilir.
    - Bulaşıkları elde yıkamak yerine, durulamadan koyup makinayı tercih edin, çamaşır makinanız dolmadan çalıştırmayın. Bu yüzde 20 tasarruf sağlar.
    - Akıllı sayaçlar taktırarak indirimli elektrik tarifelerinden yararlanılabilir, özellikle elektriğin indirimli olduğu gece saatlerinde cihazlar kullanılabilinir.

    MUTFAKTA TASARRUF İÇİN NELER YAPILABİLİR?
    Daha verimli ev ekonomisinde mutfaklar için ise tasarruf reçetesi Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Ezgi Eylem Fadıloğlu’ndan geldi. Fadıloğlu tasarruf önerilerini şöyle sıraladı:
    - Haftalık bir yemek listesi oluşturarak, eksiklerinizi tespit ederek gıda alışverişinizi yapabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket ederek ekstra ödeme yapmazsınız.
    - Market alışverişlerinde, ürünü farklı seçeneklerle ve farklı fiyatlarla bulma şansına sahip olabilirsiniz.
    - Peynir, et, balık gibi çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın ve tüketin.
    - Sebze ve meyve ihtiyaçlarınızı haftalık olarak semt pazarından daha taze ve hesaplı şekilde temin edebilirsiniz. Pazarlarda akşam saatlerinde fiyatların düşmesine bağlı olarak daha uygun fiyatla alım yapabilirsiniz.
    - Mutfak alışverişine çıkarken karnınız tok olsun, gereksiz harcamalar yapmayın.
    - Hazır gıdalar yerine evinizde taze gıdalar kullanarak hem sağlıklı hem de ekonomik yemekler yapabilirsiniz.
    - Uygun olan yemekleri düdüklü tencerede pişirerek hem tasarruf sağlamış hem de besleyici değerini kaybetmemiş olursunuz.
    - Günlük ihtiyaca göre ekmek alınmalı. Ekmekleri yemek masasına dilimlenmiş olarak konulmalı, kopartılarak yenmeden kalan parçaların ziyan olması ve çöpe atılmasını engelleyebilirsiniz.

    DAHA KÜÇÜK MOTOR HACİMLİ TAŞITLARI VE TOPLU TAŞIMAYI SEÇİN
    Yeni yılda, yüzde 10,11 oranında artması beklenen vergi oranlarına göre, 1-3 yaş grubunda 1300 silindir hacmindeki otomobiller için ödenecek motorlu taşıt vergisi (MTV) 537 liradan 591 liraya çıkacak. Motosikletlerde de 250 silindir hacmine kadar olanlar 102 TL’den 112 TL’ye çıkacak. En yüksek MTV'yi ise 1-3 yaş aralığında ve motor hacmi 4000 m3 ve üzeri olan lüks araçlar ödeyecek. Bu taşıtların vergisi 19 bin 541 TL’den, 21 bin 516 TL’ye yükselecek. Akademisyenler, hem tasarruf hem de çevre duyarlılığı açısından zorunlu olmadıkça küçük hacimli motora sahip taşıtların tercih edilmesini, ayrıca akaryakıt giderlerini düşürmek, karbon salınımını azaltmak için toplu taşımanın tercih edilmesini önerdi.

    DOĞALGAZ EN PAHALI İSTANBUL’DA, EN UCUZ İZMİR'DE
    Öte yandan, 2015 yılının ilk ayında yeniden zam gelmesi beklenen doğalgazın bugünkü satış fiyatları ise 3 büyük şehirde değişiklik gösteriyor. Konutlarda geçerli tarifeye göre, doğalgaza en fazla ücreti İstanbullular ödüyor. İstanbullular, 1 metreküp doğalgaza 1,182 TL, Ankaralılar 1,176 TL, İzmirliler ise 1,109 TL ödeme yapıyor. Ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası’nın hesaplamalarına göre, yeni zamlar, 4 kişilik bir ailenin elektrik faturasına aylık yaklaşık 7 TL, doğalgaz faturasına da 15 TL artı yük getiriyor.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var

  • Toplam Viral: 11 gösterim
  • Toplam Seed: 147 gösterim
  • Toplam Direkt: 3.934 gösterim
  • Viral Puan: 27,84