Dünyanın En Soğuk Kenti Yakutistan

Dünyanın En `Soğuk` Kentinde `Yaşam` Hakkında Bilgiler

MerakliYazar

-1. Dünyanın En Soğuk Kenti

Yakutistan ya da diğer adıyla Saha Cumhuriyeti, Rusya’ya bağlı federe cumhuriyetlerden birisidir. Rusya topraklarının yaklaşık beşte birini oluşturan Yakutistan’ın nüfusunun büyük bölümü Türk olan Yakutlar’dan oluşmaktadır. Başkenti Yakutsk olan bu Türk şehri özerk bir cumhuriyettir.‘Dünyanın en soğuk kenti' unvanına sahip olan Yakutsk... Ortalama -40 dereceyi bulan sıcaklığı ile dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta hayat oldukça zor..
Yakustk şehrinin nüfusu yaklaşık 210 bin... Kentte sıcaklık kışın -60 derecelere kadar düşebiliyor. Yazları ise sıcaklık 25 dereceye kadar çıkabiliyor.Bu şehir öylesine soğuk ki -30 derecelerdeki hava sıcaklığı şehrin sakinleri için sıcak kabul ediliyor.

Bölge Rus tarihinde ise Lenin ve Stalin gibi liderlerin de belli dönem yaşamak zorunda kaldığı bir politik sürgün şehri olarak biliniyor. Bölge mineral açısından ise oldukça zengin Yakutsk, dünyada elmas üretiminin beşte birinin gerçekleştirildiği ve Rusya’da bulunan altın madenlerinin yüzde 40’ının bulunduğu bir şehir. Ayrıca gaz ve petrol rezervleri de bulunmakta. Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmayı başaran şehir, dünyaca ünlü fotoğrafçıların da sık sık fotoğrafladığı noktalar arasında yer alıyor.
Yer altı zenginlikleri bakımından oldukça bereketli olan Yakutistan’da, elmas, altın, gümüş, bakır, gibi değerli madenler ülke ekonomisinin en önemli ihraç ürünleridir. Yakutistan halkının geçim kaynakları arasında ilk sırayı balıkçılık ve kürk avcılığı oluşturur. Sincap, kutup tilkisi, samur ve nadir bulunan balık çeşitleri ülkenin ekonomisinde önemli yer tutar.

-1. Meyvelerin İsmi Yok!

Yakutsk o kadar soğuk ki, burada hiçbir tarım ürünü yetişmiyor. Öyle ki Yakutistan dilinde meyve ve sebzelerin isimleri yok !İnsanların balık ve etle beslenmek zorunda kaldığı Yakutsk'taki market ve pazarlarda en çok et ve balık bulunuyor. Burada buzdolabı kullanmaya da gerek yok tabii. Soğuk nedeniyle pazarda satılan her şey doğal olarak derin dondurucudan çıkarılmış gibi buzla kaplı.İnsanlar burada soğuk nedeniyle iç çamaşırı dahi tüm giyim ürünlerini yün ya da tiftikten tercih ediyor.Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık -45 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.

-1. Arabalarını Yaz Mevsimine Kadar Çalıştırmak Zorundalar...

Burada yaşayan araba sahipleri, eğer sıcacık garajları yoksa araçlarının motorlarını yaza kadar çalıştırmak zorundalar. Çünkü bir kez motor kapandığında arabalar buz dağı haline geliyor ve buzu eritip arabayı tekrar çalıştırmak çok zor oluyor.

-1. Dünyanın Tek Mamut Müzesi

Çok sayıda nehir ve göle sahip olan coğrafyada yapılabilecek en iyi aktivite ren geyiklerinin çektiği kızaklarla donmuş göl üzerinde gezinti yapmaktır. Yakutistan genelinde pek çok mamut ve dinazor fosili bulunmaktadır. Ülkenin en önemli simgesi nesli tükenmiş olan mamutlardır. İçinde binlerce yıldır bozulmadan saklanmış mamut başlarını barındıran dünyanın tek mamut müzesi başkent Yakutsk‘ta bulunmaktadır.

Yakutsk'ta mezar kazmak da çok zor çünkü toprak yılın büyük bir kısmı donmuş vaziyette... Toprağı eritmek için ilk başta mezar yerinde kömür yakılıyor ve birkaç saat sonra eriyen toprak, 10-15 cm kazılabiliyor. Ya da mezar kazmak için yaz mevsiminin gelmesi bekleniyor.Akademisyenlerin çoğu bu koşullarda yaşanmaması gerektiğini söylese de yerli halk burada doğduk burada öleceğiz diyerek topraklarını asla terk etmek istemiyor.

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep

Mutlu Olmanın Aslında Hiç de Zor Olmadığının 10 İşareti