Rio de Janeiro'da Türk İzleri
Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da `ressam` Jorge Selaron'un `sanat` eserine dönüştürdüğü 'Selaron Merdivenleri' Türk kültüründen de izler taşıyor.
Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da ressam Jorge Selaron'un sanat eserine dönüştürdüğü 'Selaron Merdivenleri' Türk kültüründen de izler taşıyor. Şilili sanatçının yaklaşık 30 yıl civarı üzerinde çalıştığı 215 basamaklı merdivenlerde Türk Bayrağı, Kız Kulesi, Fatih Sultan Mehmet, Hacivat-Karagöz ve Kütahya çinileri de bulunmakta.
Selaron Merdivenleri, belli bir süre sonra şehrin yeni simgelerinden biri haline geldi. Selaron, dünyanın farklı farklı bölgelerinden topladığı 2 binden fazla seramikle, ayna ve çiniyi merdivenlere titizlikle işledi.
Turistlerin uğrak noktası olan merdivenler, Santa Terasa mahallesinde şehir ve favelalar (gecekondu mahallesi) arasındaki eski bir Portekiz sokağında yer alıyor. Daha önceleri güvenlik problemlerinin yoğunlukla yaşandığı bölge, Jorge Selaron'un eseriyle birlikte şehre entegre olmuş durumda.
Ziyarete gelen turistlerin hediye ettiği parçaları da eserine ekleyen sanatçı, Brezilya'ya kazandırdığı rengarenk basamaklar için "Bu rüya sadece ben öldüğümde bitecek." demiştir.
Selaron, 80'li yıllardan ölümüne kadar olan süre içinde seramiklerle süslediği merdivenlerde yaşadı. Moda çekimlerinde, filmlerde ve kliplerde de kullanılan basamaklar, Hz. İsa heykeli ve sahillerden sonra Rio de Janerio’nun simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.