15 yıl sonra kurayla gelen ‘ikiz tüp bebek’ sevinci!
Acıbadem `Eskişehir` Hastanesi, Tüp `Bebek` Merkezi’nde yapılan tedaviler sonucunda `bebek` sahibi olan ailelerle 222 `Park` Majha’da buluştu.!
15 yıl çeşitli yerlerde tüp bebek denemesi yapan ve tam umutlarını kaybetmişken Acıbadem Eskişehir Hastanesi sayesinde tüp bebek sevinci yaşayan çift duygularını anlattı. Etkinliğe; ailelerin yanı sıra Acıbadem Eskişehir Hastanesi Direktörü Dr. Celal Dağ, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Dr. A.Fatih Öğüç, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in eşi Seyhan Büyükerşen de katıldı. Tüp bebek sahibi ailelerin buluştuğu etkinlikte konuşan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Direktörü Dr. Celal Dağ, Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Dr. A. Fatih Öğüç’ün bu başarının birinci unsuru olduğunu belirterek, Öğüç’ün tüm ekibiyle bu başarıya imza attığını kaydetti. Dağ, “Bu mutlu bebekleri bir arada görmek büyük mutluluk inşallah ikinci yılımızda bu salona sığmayız. Bebeklere de nice sağlıklı, uzun yıllar diliyorum” dedi.
"İLK KALP ATIŞLARINI DUYDUĞUMDA AĞLADIM"
15 yıl bekledikten sonra ikiz bebeklerine kavuşan Bedia Ateş anne olma yolunda Acıbadem Eskişehir Hastanesi ile ilginç buluşmasını anlattı. 15 yıl boyunca bebek sahibi olabilmek için çok sayıda denemede bulunan, bunun için eşi ve kendisi ikişer kez operasyon geçiren, 3 kez tüp bebek denemesi, 5 kez aşılama tedavisi gören Bedia Ateş Acıbadem Eskişehir Hastanesi tarafından düzenlenen konferansta yapılan çekilişle kazandığı ücretsiz tüp bebek tedavisi sonucunda bebeğine kavuştu. Yapılan tedavilerden yorgun düşen, umudunu yitiren çift, son şans olarak nitelendirdikleri bu tedavi ile ikiz erkek çocuk sahibi oldu. Çocuklarının ilk kalp atışlarını duyduğunda doktoru A. Fatih Öğüç’ün kendisi ile birlikte sevinçten ağladığını anlatan anne Ateş'in duygularını anlatırken gözleri doldu.
ÇOCUĞUNUN BİRİNE DOKTORUNUN ADINI VERDİ
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nin tüp bebek konulu konferansına katılan anne Ateş yaşadıklarını şöyle aktardı:
“Konferansta, Fatih Bey konuları anlattıkça ona karşı bir güven oluştu bende. Sonrasında Doktor Fatih Bey, kura ile bir kadına tüp bebek tedavisi hediye edeceğini açıkladı. Orada kura çekildi, kurayı çeken kız ilkinde kağıdı elinden düşürdü. Sonra yeniden çektiğinde 4 numara yani ben çıktım kuradan. Böylece ücretsiz tüp bebek tedavisi hakkı kazandım.”
17 Haziran tarihinde tedaviye başlayan Bedia Ateş’in 15 Şubat’ta ikiz bebekleri dünyaya geldi. Bedia Ateş çocuklarından birine doktorunun adını verdi.
SAYISIZ DENEME SONUNDA KURAYLA GELEN BEBEKLER
Doktorun yaklaşımı sayesinde tedavi sürecini çok rahat geçirdiğini ifade eden anne Ateş şöyle konuştu:
“Allah bütün olmayanlara evlat bahşetsin. Allah, herkesi böyle vicdanlı doktorlarla karşılaştırsın, bunu son şans olarak gördük. Çok gezdik 3 tüp bebek tedavisi, 5 aşılama eşim ve ben ikişer kere operasyon geçirdik. Fatih Bey’in yanında bunları tekrar yaşayacağız sandık ama olmadı süreci çok kolay geçirdik. Çocuklarımın ilk kalp atışlarını duyduğumuzda, doktoruma “kalbim durmak üzere” dedim o da bana “Senin kalbin durmak üzere ama iki kalp atışımız” var dediğinde dünyalar benim oldu. Fatih Bey ile beraber ağlamıştık.”
Muhammet Fatih ve Musa Yiğit bebeklerin babası Abdulvahap Ateş ise, ikiz bebeğin zorluklarının olmasına rağmen elinden geldiğince anneye yardımcı olduğunu anlattı.
MERKEZİN İLK BEBEĞİ
Etkinlikte, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Dr. Fatih Öğüç, merkezin ilk gebesi ve ilk bebeği ile buluştu. Songül Şat ve eşi Murat Şat, merkezde başarılı bir tedavi sürecinden geçerek kızları Elif Su’ya kavuşma öyküsünü anlattı. 9 yıllık evli çift, 1,5 senelik süreçte sonuç alamadı. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’ne gelen çift, ilk denemede başarılı oldu. Anne Songül Şat, “Fatih Bey ve ekibinin maddi ve manevi desteği ile bugünlere geldik, güzel ve zor bir süreçti, herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“TEDAVİDE YAŞ FAKTÖRÜ ÖNEMLİ”
Tüp bebek tedavi yöntemi hakkında bilgi veren Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Dr. Fatih Öğüç, yaşa göre başarı oranının değiştiğini kaydetti. Öğüç, “İlk denemede başarı oranı 35 yaş altı yüzde 45-50, 35 yaş üzeri yüzde 40-45, 40 yaşından sonra yüzde 25 ile 35 arası, 42 ve 43 yaşından sonra ise başarı oranı biraz daha düşüyor” şeklinde konuştu.
Tüp bebek tedavi yönteminin yardımcı üreme tekniklerinin en üst noktası olduğuna değinen Öğüç, yöntemi şöyle anlattı: “Kadına ve erkeğe bağlı faktörlerdeki sorunları analiz edip en sağlıklı yumurta ve en sağlıklı spermi bularak onları laboratuvar ortamında bir araya getirip en iyi en sağlıklı ve güzel embriyoyu anne rahmine yerleştiriyoruz. Bu anne ve babanın başarısıdır. Merkezin başarısından ziyade bebeklerin sağlıklı olması anne ve babanın başarısıdır.”
“HASTAYA ÖZEL TEDAVİ BAŞARIYA GÖTÜRÜYOR”
Tüp bebekte kendilerini başarılı kılan unsurun hastaya ait, özelleştirilmiş, özgün tedavi yöntemleri olduğunu aktaran Öğüç, şunları söyledi: “Tüp bebek çok farklı uygulanmıyor. Dünyada ancak bizim tüp bebek merkezimiz, dünya standartlarında, hatta üstünde. Karşılaştırmalı yöntemlerle dünyadaki diğer merkezler ile kendimiz karşılaştırıyoruz Türkiye’nin en iyi merkezlerinden birine sahibiz. 2013 Mayıs ayından bu yana 400’e yakın bebeğimiz oldu. Her ailenin hikayesi çok ilginç güzel ve mucizevi ilk bebeğimizin ailesi Şat ailesi, Bozüyüklü ailemiz Ateş ailesi bunlardan bazıları. Ateş ailesi de 3-4 denemeyi şehir dışında yapmış, tedavi sürecine ara vermişti. Bozüyük’te yaptığımız toplantıda bir çekiliş yapıldı ve anne Bedia Ateş tedaviye hak kazandı. Bizi başarıya götüren şey hastaya ait, özelleştirilmiş, özgün tedavi yapmaktır, hastayı rutin olarak algılamaz ve özelliklerini laboratuvar ve klinik olarak düzenleyip ona göre tedavi düzenlerseniz başarı sağlarsınız.”
MUSTAFA YILDIRIM